Sleduj nás

Saunders má dopingový problém a může přijít o titul. Zápas s Andradem ohrožen

Saunders má dopingový problém a může přijít o titul. Zápas s Andradem ohrožen

Brit Billy Joe Saunders (26-0, 12 KO) by mohl přijít o svůj titul WBO ve střední váze bez boje, který je naplánován na 20. října do Bostonu proti Američanovi Demetriovi Andrademu (25-0, 16 KO). Ostrovní bijec totiž neprošel před pár měsícem dopingovou kontrolou na stimulant oxilofrin.

Vždycky se proti dopingu a podvodům v boxu vymezoval. Nyní má Billy Joe Saunders sám na krku průšvih. Dne 30. srpna totiž neprošel dopingovou zkouškou na stimulant oxilofrin s tím, že mu mohla dostat do těla podáním efedrinu, který je také na seznamu zakázaných látek. Jeho hodnota v krvi ale byla 4,6 mikrogramů na mililitr, což je hluboko pod povolenou hranici (10 mikrogramů na mililitr).

Ten má pod kontraktem amerického čahouna a bývalého šampiona WBO v lehké střední váze. Saunders patří rivalovi Franku Warrenovi, pro tento galavečer ale dokázali oba najít společnou řeč. Ostatně, mohlo jít o zkoušku, zda mohli případně spolupracovat na daleko větším projektu – případném britském souboji Anthony Joshua vs. Tyson Fury.


Billy Joe Saunders využil doping

Devětadvacetiletý Saunders v krátkém prohlášení uvedl, že se mu zakázaná látka dostala do těla prostřednictvím spreje do nosu.


„Musíme se na vše podívat. Pokud nedostane licenci, přijde o titul. Pokud ji dostane, pořád budeme řešit jeho dopingový nález a co dál,“ zaznělo z úst další důležité osoby – Paca Valcarcela, prezidenta federace WBO. Dlužno poznamenat, že licenční řízení se Saundersem je naplánované na 8. října. A z formality tak bude nyní pořádné drama.

Každopádně doma na ostrovech stíhán nebude, protože oxilofrin je zde zakázán jen v den zápasu, tedy problém by nastal, pokud by na něj byl testován po duelu. „Pan Saunders byl několikrát testován v tomto roce UKAD (Britská antidopingová asociace) a vždy byl čistý. Naposledy pak byl testován 24. září, výsledky zatím neznáme,“ řekl generální tajemník Britské boxerské federace Robert Smith.

Ten ale zároveň potvrdil trest 100 tisíc liber pro bijce žijícího v Hatfield za kontroverzní video umístěné na sociálních sítích, na kterém údajně nabízel ženě drogy. Ty by zaplatila sexuálními službami. Video už na sítích pochopitelně není a šikovný levák se stihl za něj již omluvit.



Další články