Sleduj nás

Filip Grznár je borec, jde do všeho!

Filip Grznár je borec, jde do všeho!
To srovnání se přímo nabízí. Mariusz Pudzianowski pověsil v roce 2009 kariéru strongmana na hřebík a naplno vlétl do světa MMA. Nad rozhodnutím v té době dvaatřicetiletého borce mnozí kroutili hlavou a předpovídali trpké prozření, že pouze hrubá síla na bojový sport nestačí.

Pětinásobný vítěz soutěže World's Strongest Man však prokázal buldočí vůli a zakousl se do tréninku nových dovedností. Nedlouho poté následovalo ohlášení prvního zápasu a vzhledem k tomu, že je Pudzian u našich severních sousedů obrovskou celebritou, sáhla po něm slavná KSW.

Jak následující roky ukázaly, jednalo se o prozíravý tah a turnaje, na kterých Mariusz figuruje, patří k nesledovanějším. Za dvanáct let kariéry bojovníka nasbíral Pudzianowsky bilanci patnáct výher a sedm porážek. Umlčel všechny pochybovače, kteří tvrdili, že v kleci nemá co dělat a vydělal sobě i promotérům miliony zlotých.


A teď česká paralela, Filip Grznár je na domácí poměry známý sportovec a již jeho anabáze v XFN ukázala, že diváky přitáhnout dokáže. Do klece se vrhl opravdu po hlavě a vzít na první zápas s minimem tréninkových zkušeností Charlese Andradeho vyžaduje koule jako vodní melouny.

To, že po minutě odcházel s porážkou, je věc, kterou asi čekal každý soudný člověk. V dalším zápase na XFN 10 se vedlo Filipovi o poznání lépe. S Michalem Řehákem předvedli akční podívanou a Grznár dokonce usadil svého soupeře tvrdou levačkou na zadek. Řehák mu ale vše vrátil i s úroky a zvítězil na konci prvního kola TKO.


Třetí porážka v prvním kole přišla v boxerském duelu, který se odehrál na galavečeru v Ústí nad Labem. Výběr soupeře opět nedával příliš velký smysl, protože jím byl neporažený slovenský bijec Marián Džupka.

Filip Grznár je borec, jde do všeho!


Na první pohled očividně špatný rozjezd kariéry nesebral Holýšovskému rodákovi chuť dál bojovat a tak jej brzy uvidíme na turnaji IAF.

Promotéři Píno a Ondra Pála odvedli dobrou práci a dali Filipovi konečně soupeře, se kterým má slušnou šanci vyhrát. Pokud se organizaci povede budovat šestatřicetiletému borci kariéru, mohou na tom nakonec vydělat obě strany. Na Grznárovi nyní je, aby se vyvaroval nesportovních excesů a ukázal, že může být vzorem pro lidi, kteří nevěří, že dnes je možné opravdu vše!


Další články