Sleduj nás

UFC 264 živě: Gilbert Burns vs. Stephen Thompson, analýza

UFC 264 živě: Gilbert Burns vs. Stephen Thompson, analýza
UFC 264 je postavené na rozuzlení trilogie mezi Poirierem a McGregorem, ale souboj dvou špičkových veltrů z top pětky žebříčku může kvalitou hlavnímu taháku směle konkurovat.

Gilbert Burns se vrátí do akce po neúspěšném pokusu vyrvat titul svému příteli a bývalému tréninkovému parťákovi Kamaru Usmanovi. Durinho si na úřadujícího šampiona hodně věřil. Na úvod zápasu byl i lepším borcem, ale ve druhém a na začátku třetího kola se naplno projevila síla Nigerijské Noční Můry.

Kamaru vyhrál TKO a upravil Gilbertovu bilanci na devatenáct výher a čtyři porážky, kdy 42 % vítězství získal submisí. Čtyřiatřicetiletý Brazilec je držitelem černého pásu v BJJ. Právě na zemi od něj vždy hrozilo největší nebezpečí, ale zápasy s Woodleyem a první kolo s Usmanem dokázaly, že i v postoji je Durinho již konkurenceschopný.


Stephen Thompson figuruje v UFC deset let a za tu dobu změřil síly s valnou většinou špičkových borců své divize. V osmatřiceti letech se také jedná o jeho poslední pokus vybojovat si titulovou šanci. Nyní má v zádech dvě výhry (Vicente Luque a Geoff Neal) a pokud porazí druhého borce v hodnocení celé divize, může se k boji o pás snadno dostat. K  němu měl nejblíže v roce 2016, kdy s šampionem Tyronem Woodleyem svedl fantastickou (pět kol trvající) bitvu, která skončila remízou.

Momentálně má osmatřicetiletý Američan rekord šestnáct výher a čtyři porážky, kdy 50 % vítězství získal na body. Stephen byl v minulosti několikanásobným šampionem v karate a ze své minulosti těží i v kleci. Je jedním z nejpřesnějších útočníků s naprosto osobitým způsobem boje, na který je opravdu těžké najít zbraň.

UFC 264 živě: Burns vs. Thompson


V tomto zápase se zdají karty rozdané jasně. Durinho byl měl kralovat na zemi a Wonderboy v postoji. K tomu mu určitě bude pomáhat zhruba deseticentimetrová výhoda v dosahu. Navíc se Thompson může opřít o 78 % úspěšnost obrany proti strhům. Podle nás bude jeho styl založený na pohybu a výborném čtení protivníka pro Burnse opravdu nepříjemný. Očekáváme výhru Wonderboye s největší pravděpodobností na body.

Další články