Sleduj nás

Byla mužem, teď ale bude na olympiádě soutěžit s ženami. Je to v pořádku, zní verdikt komise

Byla mužem, teď ale bude na olympiádě soutěžit s ženami. Je to v pořádku, zní verdikt komise
Na letních olympijských hrách v Tokiu se objeví vůbec první transgender účastnice. Novozélanďanka Laurel Hubberd bude bojovat o zlato ve vzpírání.

Olympijské hry jsou vždy velkou události, které budí obří zájem. Tentokrát však konkrétně ve vzpěračské kategorii dojde k nečekanému zpestření, jež jen tak někdo nepřehlédne.

Třiačtyřicetiletá novozélandská účastnice Lauren Hubberd se původně narodila jako muž. Se svým oblíbeným koníčkem však ani po změně pohlaví nehodlala přestat, a tak požádala o podporu Mezinárodního olympijského výběru. Ten po drobné změně pravidel ambiciózní atletce vyhověl.


„Jsem neuvěřitelně vděčná za podporu, které se mi dostává. Také jsem hrdá, že mohu reprezentovat Nový Zéland, moc to pro mě znamená!“ řekla Lauren, která ještě v roce 2013 ve vzpírání soutěžila jako muž. Nyní už se ale přeci jen bude prát mezi ženskými konkurentkami.

Aby na letních olympijských hrách Hubberd nemohla využít své vrozené mužské síly, musela splnit pravidla platná pro účast transgender účastnic. Její hladina testosteronu nemohla být za posledních 12 měsíců vyšší než 10 nmol/l.


Kritici nepochybně i nadále budou zastávat názor, že Hubberd bude mít oproti ostatním vzpěračkám výhodu. Belgická soupeřka Anna Vanbellinghenová například řekla, že se ze strany výboru jedná o velmi špatný vtip, který jednak postrádá logiku a jednak také znevýhodňuje ostatní soutěžící.


Další články