Sleduj nás

Netypický wrestling, grappling i jiu jitsu, v Dagestánu se pěstuje nová, velmi nebezpečná liga bojovníků

Netypický wrestling, grappling i jiu jitsu, v Dagestánu se pěstuje nová, velmi nebezpečná liga bojovníků
Khabib Nurmagomedov, Umar Nurmagomedov, Usman Nurmagomedov, ale třeba i Islam Makhachev, to všechno jsou jména, která spojuje jediné – tvrdá dagestánská výchova.

Chael Sonnen už kdysi na svém YouTube kanálu vysvětil, že rozdíl mezi americkým a ruským (nebo přesněji dagestánským, chcete-li) wrestlingem je oku pravého bojového fanouška velmi zřejmý. Americká výchova mládeže dbá zejména na kvalitní obraně, kdy jsou děti odměňovány za to, že je protivníci nedostanou na zem. V Dagestánu se však soustředí na naprostou dominanci.

Do povědomí veřejnosti se v současné době čím dál více dostává zejména Islam Makhachev. O něm se hovoří, že to je nástupce Khabiba, a dost možná to bude pravda. Naposledy si tento borec jako kočka s myší pohrál s Thiagem Moisesem, jehož nakonec udolal ve čtvrtém kole na škrcení. A bývalý UFC zápasník Chael Sonnen byl jeho výkonem ohromen.


„Islam je velmi dominantní bojovník, který se řídí Nurmagomedovou školou. A nyní nemluvím o Khabibovi, nýbrž o jeho otci Abdulmanapovi. Způsob, jakým trénoval své žáky, je fenomenální. Soustředil se totiž hlavně na kontrolu soupeře a neustálé pokusy o ukončení. Je to takový řetězový wrestling, ve kterém si ani na moment nemůžete odpočinout. Je to skutečně pekelně propracovaná věc,“ poznamenával.

„Islam se proti Moisesovi snažil nasadit armbar, ten mu nevyšel, a tak automaticky přesedlal na jinou zbraň. Tohle není jiu jitsu, tohle není wretling, tohle není grappling, tohle není ani judo, tohle je zcela nové bojové umění. Tihle hoši z Dagestánu si pěstují vlastní bojový styl a ten je velmi nebezpečný. V jejich podání je to úplně odlišná hra,“ plel Sonnen ódu na novou generaci bojovníků, která se ještě bude rozšiřovat. Zejména teď, když se Khabib po svém otci ujal trenérské role.


Další články