Sleduj nás

Nelíbí se ti tvůj ksicht? Začni dělat box bez rukavic, tam ti srovnají fasádu

Nelíbí se ti tvůj ksicht? Začni dělat box bez rukavic, tam ti srovnají fasádu
Box bez rukavic je jeden z nejbrutálnějších sportů na planetě. Někteří lidé ho za sport ani nepovažují, a to právě kvůli extrémní brutalitě.

Těžko bychom hledali sport, kde dochází k větší devastaci obličeje. Z těchto zápasů si bojovníci odnáší šrámy na celý život, v některých případech dokonce umírají.

Největším promotérem boxerských zápasů bez rukavic je zahraniční organizace Bare Knuckle Fighting Championship. A v tom, co dělá, je opravdu dobrá.


Umí divákům doručit přesně to, co očekávají. Poslední galavečer v Montaně nebyl výjimkou. Přinesl napínavé zápasy, ve kterých nebyla o krev a tržné rány nouze. Hlavní zápas obstarali veteráni UFC. Joe Riggs ukončil Melvina Guilliarda. Stačilo mu na to 59 sekund. "Chci hlavně ten pás. Na váze mi nezáleží,” prohlásil Riggs po zápase.

Na hlavní kartě bylo celkem deset zápasů a ani jeden z nich nepoznal plný počet vypsaných minut. Půlka soubojů skončila už v prvních kolech, jen dva bojovníci se dostali až do třetího kola. K vidění byly TKO, KO i stopka od lékaře.


Souboje holých kloubů rozdělují fanoušky bojových sportů na dva tábory. Jedni na ně nedají dopustit, další je považují za hazard se zdravím. A není se čemu divit. Je to jen pár dní, co svět obletěla zpráva o tragickém úmrtí jednoho ze zápasníků BKFC, který zemřel na následky ničivého KO.

„Je snad někdo v šoku, že k tomu došlo? Když jde o sport, kde se bojuje s holými klouby? Já téhle šílenosti nefandím. A dost mě znepokojuje, když vidím některé naše lidi, jak se z UFC přesouvají k BKFC. Vždyť UFC existuje už 25 let a za tu dobu jsme měli přes 7 000 zápasů a v nich ani jedno vážné zranění,“  nebral si servítky Dana White, prezident UFC.

Ještě více lidí se ale diví, že do zápasů bez rukavic nastupují ženy. U těch se totiž předpokládá, že by do něčeho takového nešly, protože si obecně na vzhledu zakládají více než muži. Jenže opak je pravdou. Ženské bitky bez rukavic kolikrát bývají ještě brutálnější než ty mužské.


Navíc to vypadá, že zápasy bez rukavic ještě budou nabírat na popularitě, protože násilí některé lidi opravdu přitahuje. Kdyby to tak nebylo, těžko by v minulosti byly tak populární souboje gladiátorů. Otázkou zůstává, zda k soubojům gladiátorů pomalu nesměřujeme. Nejdřív se rozmohlo MMA, teď jsou na vzestupu zápasy bez rukavic a co bude dál?

A jak to máte vy? Považujete souboje holých kloubů za regulérní sport, nebo barbarství, které nemá v moderní společnosti co pohledávat?


Další články